Karhulan teollisuuspuiston toiminnanjohtaja Hannu Oksanen

Karhulan teollisuuspuiston toiminnanjohtaja Hannu Oksanen

YHTEISÖLLISYYS ON MAHTAVA VOIMAVARA

Toiminnanjohtaja Hannu Oksanen on Karhulan Teollisuuspuisto ry:n sielu ja kasvot, primus motor ja siltojen rakentaja. Jos Hannu nyt jättäisi yhdistyksen, yhdistys olisi pulassa. Mutta ei hätää, Hannu ei ole lähdössä.

Reilut 20 vuotta sitten vaimonsa työn vuoksi Kotkaan muuttaneesta koppavasta ja tylystä stadilaisesta toimittajasta ja elokuvantekijästä on kasvanut syvästi ympäristöään ajatteleva ja sen kanssa samaan tahtiin hengittävä kymiläinen. Yhdessä ja yhteistyö ovat nykyään Oksasen keskeistä sanastoa.

- Kun tulin Kotkaan, asenteeni oli ylimielinen. Ajattelin, että eihän Kotkassa voi olla mitään, eikä täällä voi tehdä mitään.

Alussa työt veivätkin Hannu Oksasta tiiviisti Helsinkiin. Sitten hän pääsi tekemään FST:lle Kymijoen historiasta kertovaa Suuri virta -elokuvaa. Elokuvan kautta Hannu sukelsi Kymenlaakson 10 000-vuotiseen historiaan ja alkoi hiljalleen tutustua myös alueen ihmisiin: Tapio Välinoro, Samppa Ahtiainen, Pasi Riiali.

Historiakylpy Kymijoessa ja sitä ympäröivässä laaksossa avasi Hannu Oksasen silmät: elämää todellakin voi olla kehä kolmosen ulkopuolella. Jopa siinä määrin, että yhtenä päivänä hän huomasi olevansa Ylen Toinen Suomi -dokumenttielokuvahankkeen Etelä-Suomen alueen vetäjä. Syntyi elokuvia tuntemattomammasta Suomesta, muun muassa Pasi Riialin ja Mikko Peltosen esikoinen Vaalitaistelu ja Hannun itsensä ohjaama Haapasaaresta kertova Aallonmurtaja. Toinen Suomi alkoi ottaa otetta pääkaupunkilaisesta entistä tiiviimmin.

Hannu Oksasen ja Pasi Riialin yhteistyö tiivistyi yhtiökumppanuudeksi asti. Mediatehdas Dakar vietti 10- vuotisjuhlaansa viime kesänä. Teollisuuspuistoyhdistykselle tuli kymppi täyteen nyt helmikuussa. Yritys ja yhdistys ovat ruokkineet toinen toistaan.

Teollisuuspuiston suurten yhtiöiden paikallisjohdon vahva tuki yhdistykselle alusta lähtien on mahdollistanut sen toiminnan ja alueen hienon historian tallentamisen. Historian, joka hakee vertaistaan Suomessa. Maan teollistumisen historian kaikki käänteet ovat nähtävissä Karhulassa ja siihen välittömästi kuuluvassa Sunilassa.

Hannu Oksasen mielestä yhdistyksellä on tärkeä rooli muun muassa yhteisöllisyyden ylläpitäjänä ja perinteen vaalijana. Myöhemmin alueelle tulleitten yritysten motivointi liittyä yhdistykseen on Hannun mukaan ehkä vaikeampaa kuin niiden, joiden juuret ovat ja sielu ovat Karhulassa.

- Yhdistys ei ole kuitenkaan suljettu herrakerho, vaan kaikille ja kaikenlaisille ideoille avoin. Toivon, että Karhulan teollisuuspuisto nähdään sellaisena, jonne kaikki haluavat tulla.

Hannu Oksanen on halunnut avata aiemmin hyvin suljetun teollisuusyhteisön arvokkaan perinnön laajemmalle yleisölle. Yhdistys on tuottanut jo kaksi multimediaesitystä ja kolmas projekti on alkamassa. Suuren suosion saavutti myös muutaman vuoden takainen Karhu ja Tähti -näyttely merikeskus Vellamossa.

Vaikka teollisuuspuistoyhdistys onkin profiloitunut alueen henkisen perinnön vaalijana ja yhteishengen ylläpitäjänä, se haluaa olla myös yhteiskunnallinen toimija. Se haluaa esimerkiksi olla mukana etsimässä keinoja, miten ratkaistaan alueen yritysten työvoimapulaa.

EIJA ANTTILA

 

 

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400