3D-teknologia mahdollistaa innovaatioita monille aloille

Novela 3D Oy:n toimitusjohtaja Markku Lindqvist innostaa yrityksiä rohkeuteen ja katsomaan tulevaisuuteen:

3D-teknologia mahdollistaa innovaatioita monille aloille

Valoisan toimistohuoneen pöydällä on erilaisia pieniä muovisia ja metallisia esineitä. Kaikki on valmistettu 3D-teknologialla.

-Tämä on ruostumattomasta teräksestä tehty pieni turbiinin siipipyörä. Meillä keskitytään erityisesti 3D-metallitulostukseen ja sen teknologiaan liittyvään osaamiseen, kertoo Novela 3D Oy:n toimitusjohtaja Markku Lindqvist ja esittelee kädessään olevaa osaa.

Lindqvist on juuri palannut alihankintamessuilta, jossa hänellä oli 3D-teknologialla valmistetut demo-osat mukanaan. Messujen lisäksi Lindqvist kiertää ahkerasti esittelemässä 3D:n mahdollisuuksia eri alojen yrityksille.

-Suomessa kiinnostus 3D-teknologian mahdollisuuksiin on kasvanut selvästi. Muualla Euroopassa 3D:tä hyödynnetään paljon muun muassa auto- ja lentokoneteollisuudessa ja avaruusteollisuudessa. Suomessa on paljon hyviä sovelluskohteita, kun vain on rohkeutta ja intoa tarkastella asiaa. 3D-osaaminen on Suomessa tosi vahvaa, mutta teknologian hyödyntämisessä ollaan jäljessä, selvittää Lindqvist, joka on aiemmin toiminut Cursorin 3D-valmistuksen innovaatiokeskittymä -hankkeessa, joka tunnettiin kotoisammin nimellä 3D Navetta.

3D:n etuina tehokkuus, varmuus ja nopea tuotanto

 

Novela 3D Oy aloitti toimintansa keväällä. Se sijaitsee Karhulan Teollisuuspuistossa täysin uusituissa moderneissa toimistotiloissa.

-3D-tulostuksella saa esimerkiksi varaosat tuotettua nopeasti, Lindqvist kertoo ja luettelee, kuinka 3D sopii erinomaisesti muun muassa työkalunvalmistukseen, hydrauliikan komponentteihin ja erilaisiin prosessiteollisuuden tarpeisiin.

Perusideana on se, että varsinkin metallitulostuksessa kappaleen pitää maksaa itsensä takaisin elinkaarensa aikana. Tulostetut kappaleet ovat usein perinteisiä kalliimpia. Kappaleiden valmistaminen 3-tulostamalla kannattaa silloin, jos kappaleet tuottavat prosessissa säästöjä esimerkiksi toimintavarmuudellaan tai energiatehokkuudellaan.

-3D-tuotteet pitää suunnitella niin, että ne ovat perinteisiä tuotteita tehokkaampia, toimintavarmempia tai nopeampia tuottaa, hän toteaa.

3D-teknologian edut yrityksille ymmärtää, kun miettii esimerkiksi tilannetta, jossa 3D-metallitulostuksella saadaan nopeasti uusi varaosa tai vaihtoehtona tehtaan koneet seisovat. Novela 3D palvelee yrityksiä kokonaisvaltaisesti. Tarjolla on suunnittelua, kehitystyötä ja konsultointia.

-Tällä hetkellä etsitään kumppaneita, minkä jälkeen on tarkoitus investoida omaan tuotantoon ja hankkia 3D-metallitulostin, Lindqvist kertoo ja kehuu Karhulan Teollisuuspuistoa. Novela 3D:lle sopii erinomaisesti toiminta lähellä muita yrityksiä, vartioidulla alueella ja logistisesti hyvällä paikalla. Omaan 3D-metallitulostukseen soveltuvat tuotantotilatkin on jo katsottu valmiiksi samasta toimistorakennuksesta. 

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400