Karhulan teollisuuspuiston historia

Karhulan Teollisuuspuisto saa voimansa vankasta teollisesta perinteestä. Teollisuuspuiston ydin on 1800-luvun lopulla Karhulanniemelle syntynyt tehdasalue.

Karhulan teollisuuspuisto sai alkunsa lähes 140 vuotta sitten kun Karhulanniemelle perustettiin ensimmäinen saha. Suuremmassa mitassa teollisen toiminnan alueella aloitti William Ruth vuonna 1887. Karhulanniemelle nousi neljän vuoden aikana uudenaikainen höyrysaha, pieni tiilitehdas, puuhiomo, siihen asti maan suurin lasitehdas ja konepaja.

A. Ahlström Osakeyhtiö osti Karhula Osakeyhtiön osakekannan vuonna 1915. Ahlström osakeyhtiön aikana Teollisuuspuiston suurimmat tehtaat olivat edelleen yhden omistajan hallussa aina 1980 alkuun saakka. Silloin alkoi Teollisuuspuiston globalisoituminen.

Nykyään monet puiston yritykset ovat kansainvälisten suuryhtiöiden omistuksessa. Teollisuuspuistossa on edelleen myös kotimaisia yrityksiä. Omistusrakenteen muutos on tuonut alueelle pieniäkin toimijoita ja aivan uudenlaista yritystoimintaa. Ja mikä hienointa, Karhulan Teollisuuspuisto on edelleen yhtä vireä, tehokas ja yhteen hiileen puhaltava kuin William Ruthin aikana.

Karhu ja Tähti- näyttely

Sahan työntekijöitä 1923

Karhulan Teollisuuspuiston ainutlaatuista historiaa esiteltiin Merikeskus Vellamossa Karhu ja Tähti –näyttelyssä talvella 2011-2012.

Näyttelyn yhteydessä avattiin Karhu ja Tähti –sivusto, joilla voi tutustua Teollisuuspuiston historiaan kuvien kautta. Kuvapankki täydentyy jatkuvasti ja nähtävissä on jo runsaat 600 valokuvaa. Kuvapankin vanhimmat kuvat ovat teollistuvan Suomen ensimmäisiltä vuosilta 1800-luvulta.

Kuvalliselle historiamatkalle pääset tästä:

Karhu ja Tähti

Karhulan historiasta on tehty myös historiamultimedia, joka vie monipuoliselle aikamatkalle tästä:

Karhulan teollistuminen

Valimo-näyttely

Kuvia ja kertomuksia Karhulan valimosta, klikkaa kuvat auki ja löydä tarina!

Kuvat: Timo Vesterinen
Teksti: Hannu Oksanen